10 april 2014

Diversitet på stenbroen - og ikke kun af den gode slags.

Jeg er gået i gang med at male vores altankasser sorte og før jeg kan det, så skulle de jo tømmes først...
Jeg besluttede at tømme dem ned i vores højbed i gården, hvor der alligevel manglede lidt jord. De første kasser blev tømt og fordelt - da jeg gik i gang med den med skovjordbærrerne, opdagede jeg nogle små, fede, hvide larver i jorden. Jeg overvejede at stoppe, men det skulle gå lidt stærkt, da jeg havde sønnen samt legekammerater rendende rundt om benene. Så de hvide larver blev samlet op og smidt ud i bedet ved siden af.
Larverne var i 2 ud af de 5 altankasser. (En med persille og en med skovjordbær).


Nu har jeg så fået googlet larverne og er ret sikker på, at det er øresnudebille-larver. ØV. Hvad jeg kan læse mig frem til på både Havenyt og Plante-doktor, så er de ret skadevoldende. Larverne spiser rødderne og rodhalsene på en hel del planter. Og trives især i væksthuse og krukker. Og er vist ikke lige sådan at komme af med. Bekæmpelse kan indebære erstatning af al jord (hvilket efterhånden er en del) og nematoder. Ekstra ØV.

Og endnu mere øv, så har jeg vist fået spredt dem til 2 højbede + et bed i gården. Forhåbentlig gør skolopenderne, som jeg er ret sikker på jeg også har set i gården, kål på larverne. I hvert fald dem i gård-bedet.

Så nu vil jeg gennemgå alle mine krukker - simpelthen tage planterne op og rode jorden igennem. Jeg krydser fingre for, at der ikke er larver i flere af krukkerne. Og så ellers holde øje efter de såkaldte 'billetbid' på mine planter.

Ja, ja. Stenbroen er ikke så gold og livløs som man umiddelbart skulle tro. :-/

9 kommentarer:

 1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 2. Øv, øv, øv. Held og lykke med projektet

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, øv. Og tak. Forhåbentlig lykkes det, nu hvor jeg er opmærksom på dem.

   Slet
 3. Øv, hvor ærgerligt! Held og lykke med at få dem udryddet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, øv! Og tak :) Jeg er fast besluttet på at få dem udryddet!

   Slet
 4. Hvor ærgerligt og irriterende! Ikke lige hvad man har brug for her om foråret, men hvis du er grundig, skal du nok slippe af med skadevolderne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, virkelig ærgerligt og irriterende. Det ødelagde også næsten resten af dagen. Jeg har i hvert fald lagt grundighedsstrategien, så jeg håber du har ret.

   Slet
 5. Det er da mildest talt irriterende - kan du evt si jorden gennem net? Bare lige et "kreativt forslag fra en feberramt"... Og ja naturen er lunefuld - hvorend man finder den...men ikke altid helt uden håb, så jeg krydser fingrer for dig:0)
  Varme havehilsner fra Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var noget af et slag, da jeg fandt ud af hvad det var. Larverne er forholdsvis store, så at si jorden i højbedene kunne måske være en mulighed.... jeg vil prøve at udtænke en løsning. Det var ikke helt skævt tænkt i dine feberkreativitet :) Jeg håber du er rask igen og kan nyde de skønne solstråler.
   Tak for de krydsede fingre :)

   Slet

Mange tak for dit besøg. Jeg håber, du har lyst til at lægge en lille kommentar. Det er så hyggeligt at høre, hvem det er der kigger forbi :)