24 februar 2014

Hvilken en skal jeg vælge...?

Jeg har tidligere kigget på muligheden for at dyrke kartofler i baljer, men har ikke rigtig fundet det relevant og en prioritet, da jeg har tænkt, at det kun vil give et lille udbytte. Men efter bl.a. at have læst Københavnerhaven, så er lysten der til at prøve selv.

Jeg havde egentlig tænkt mig at lave spanden selv, men i øjeblikket har Silvan tilbud på 2 kartoffelspande til 70,- kr. (hvilket er 10,- kr mindre end 4 murerspande). Så det bliver nok købemodellen denne gang.


Nu er det bare det, at jeg kun skal bruge 6 kartofler...! Og så vidt jeg kan se, kan man kun købe læggekartofler i kilo. Jeg har flere steder læst, at man ikke skal bruge kartofler, købt i supermarkedet, da de kan have sygdomme mv. Så den løsning bliver det ikke...
Én ting er, at jeg kun skal bruge 6 stk, noget andet er, noget helt andet er; Hvilken sort skal det være??

Kæresten vil gerne have en sort, der ikke får for store kartofler - men ift. det, kan jeg på havenyt.dk læse, at det bl.a. kommer an på antallet af 'øjne' og dermed spirer.
Jeg selv vil gerne have en tidlig til mellemtidlig sort, så vi kan spise kartofler allerede i juni. Jeg skal til at beslutte mig og komme i gang, ellers får vi ikke tidlige kartofler.

Jeg har kig på fx 'Sava', men er den for sen? Er en 'Æggeblomme', 'Solist', 'Frieslander', 'Hamlet' eller en helt femte bedre?
Nogen anbefalinger? Hvilken sort skal jeg vælge?

Alle gode råd og erfaringer modtages med kyshånd :)

8 kommentarer:

 1. Hej! Og tak for din kommentar - sjovt med dit indlæg, jeg har lige gået og kigget på de samme spande de sidste dage. På potatopot.com kan man købe kartofler enkeltvis, det har jeg i hvert fald overvejet :) Jeg skal købe spande i weekenden, så glæder mig til at følge med i dit forsøg! Vh NIna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina.
   Ja, det er da lidt sjovt :) Så må rigtig i gang med at udveksle erfaringer med kartoffeldyrkning i spand. Jeg vil kigge nærmere på potatopot, det vidste jeg ikke var muligt. Jeg havde ellers forliget mig med at købe en pose (selvom det kan føles som spild).
   Har du valgt sort? For jeg kan ikke rigtig bestemme mig...
   Mange hilsner
   Ane

   Slet
 2. Jeg brugte spanden sidste år med fint resultat. Eneste problem var at det krævede en del styrke at vriste de to dele fra hinanden, da først den var fyldt med kartoffelplanterne - og man kan jo kun se de yderste kartofler. I sidste ende kommer men til at grave efter guld op til albuerne i jord alligevel. Men den er genial til børn, og når man kan se nogle få kartofler giver det super meget lyst til at grave det hele igennem :-)
  Vh Janne, Storbyhaven

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne.
   Det lyder lovende. Og så er det jo godt at jeg har en stærk kæreste, der kan hjælpe med at skille dem ad :)
   Jeg kan godt forestille mig, at man kan blive helt grebet, når kartoflerne viser sig.
   Mange hilsner
   Ane

   Slet
 3. Amager Planteland sælger løse læggekartofler

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Det vil jeg huske til næste år. Jeg endte med at købe en pose og gi' de overskydende til en sød nabo med en nyttehave.

   Slet
 4. Var der slet ikke nogle der kunne have et bud på hvilken type kartoffel der bedst egner sig til midio tidlige mellemstore kartofler til spande ??? Jeg er ny i køkkenhave i påtter og spande, så jeg prøver at studere lidt på nettet... Rigtig god semmer derude :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eva.
   Jeg beklager mit meget sene svar. Jeg håber du fandt svar nogle andre steder eller bare kastede dig ud i det - det endte jeg selv med at gøre. Der kommer snart et indlæg om mine erfaringer med at dyrke kartofler i spande. Jeg kan sige så meget, at dét skal vi igen til næste år!
   Jeg håber du har haft en dejlig sommer :)
   Hilsner Ane

   Slet

Mange tak for dit besøg. Jeg håber, du har lyst til at lægge en lille kommentar. Det er så hyggeligt at høre, hvem det er der kigger forbi :)